top of page

PRP Kiti Ne İşe Yarar?

PRP Kiti Ne İşe Yarar? sorusuna bu yazımızda cevap arayacağız. Günümüzde birçok estetik klinisyen, cildi gençleştirmek ve saç dökülmesiyle mücadele etmek için diğer prosedürlere göre daha az invaziv bir prosedür olarak trombosit açısından zengin plazma tedavisi sunmaktadır. PRP, hücre onarımını, kollajen yeniden büyümesini ve doku yenilenmesini teşvik etmek için vücudun kendi iyileştirme yeteneğini kullanan son teknoloji bir tedavi seçeneğidir.

PRP Kiti Ne İşe Yarar?
PRP Kiti Ne İşe Yarar?

Peki trombositten zengin plazma tedavisi nasıl hazırlanır? Bu noktada PRP kiti nasıl kullanılır? PRP kitinin önemi nedir? PRP’de hastadan alınan otolog kan kullanılır. Yüksek konsantrasyonda büyüme faktörü içeren trombosit açısından zengin plazma sıvısı elde etmek için yüksek hızlı bir makinede santrifüjlenir. Birkaç enjeksiyon gerektirmesine rağmen PRP, çeşitli kozmetik durumları tedavi edebilen tamamen güvenli ve düşük riskli bir prosedürdür.

PRP Kiti ve PRP Tedavisi Kapsamı

Trombosit açısından zengin plazma tedavisi, yırtık tendon sorunları gibi akut spor yaralanmalarını tedavi edebilen bir tür rejeneratif ilaçtır. Ayrıca kas-iskelet sistemi yaralanmalarının ve kronik ağrı durumlarının (diz artriti) tedavisinde olumlu etkileri vardır. Bununla birlikte, kozmetik tıptaki yenilikler, PRP’nin cilt yaşlanması semptomlarında iyileşme sağladığını ve saç büyümesini teşvik ettiğini de göstermiştir.

Nörotoksinler veya dolgu maddeleri kullanan diğer kozmetik enjeksiyonların aksine, bir PRP serumu hastanın kendi kanından üretilir. Trombositler, hücre ve doku hasarını iyileştirmede önemli bir rolü olan çok sayıda protein veya büyüme faktörü içeren kanın temel bir bileşenidir. İstenilen tedavi bölgesine enjekte edildiğinde, PRP vücudunuzun yumuşak doku iyileşmesini ve onarımını hızlandıracak yeni hücreler geliştirmesine yardımcı olabilir.

PRP Kiti Nasıl Kullanılır?

Trombosit açısından zengin bir plazma enjeksiyonu hazırlama süreci basittir ve üç temel adımı içerir:


Kan alımı: Herhangi bir PRP prosedürünün ilk adımı, bir kan örneğinin alınmasıdır. Küçük bir iğne kullanarak, sağlayıcı hastadan az miktarda kan çekecektir . Genellikle alınan kanın oranı neyin tedavi edildiğine ve serumun nereye enjekte edileceğine bağlı olacaktır.


Trombosit açısından zengin plazmayı izole etmek için santrifüj: Kan örneği küçük bir şişe veya tüpte saklanır ve ardından trombosit ayırma sürecini başlatmak için bir santrifüj makinesine yerleştirilir. Makine, konsantre trombositlerin plazma sıvısının üstünde yüzmesine izin verirken, diğer kan hücreleri altta izole edilirken yüksek hızlarda dönecektir.


PRP serumunu enjeksiyon için hazırlayın: Santrifüjleme tipik olarak normal kanda bulunandan daha fazla olan yüksek konsantre trombosit içeren bir serum verecektir. Sağlayıcı bu serumu bir şırıngada toplayacak ve hemen hastaya enjekte edecektir.

Trombosit Açısından Zengin Serumu Kandan Ayırmanın Yolları

Eritrositlerin, Kırmızı Kan Hücrelerinin Santrifüjleme ile Ayrılması:

Klinisyenler, yüksek trombosit sayısına sahip bir plazma örneği üretmek için farklı yöntemler kullanabilir. Santrifüj işlemini kolaylaştırmak için çeşitli PRP kitleri mevcuttur ve her biri trombosit açısından zengin plazma serumu elde etmek için benzersiz segregasyon teknikleri kullanır. İşte PRP solüsyonunu kandan almanın üç yolu:

1) Jel ​​ayırıcı sistem

Bu işlem, plazma ve trombositleri tüm kan hacminden ayırmanın en kolay yollarından biridir. Bu teknik temel olarak kanı bir jel maddesiyle dolu bir test tüpünde döndürerek çalışır. Buradaki fikir, diğer kan hücreleri diğer kısımda kalırken, bir jel tabakasındaki trombositleri yakalamak için ozmozu kullanmasıdır. Bu jel bazlı ayırıcı sistemin bir dezavantajı, düşük trombosit konsantrasyonuna sahip plazma ile sonuçlanabilmesidir.

2) Tek sıkma, buffy coat sistemi

Bu sistem beyaz kan hücreleri ve trombosit konsantrasyonunu içeren buffy coat olarak bilinen ince bir tabaka oluşturur. Bu ince tabakayı elde etmek için kan numunesi, kan hücrelerini üç tabakaya ayıracak şekilde çok hızlı döndürülür. En üstteki katman, plazma sıvısını, ardından ortada WBC’leri ve trombositleri ve altta ayrılmış kırmızı kan hücrelerini içerir. Buffy coat bazlı kitlerin, PRP enjeksiyonları için normal trombosit sayısından en az 5 ila 7 kat daha yüksek bir trombosit konsantrasyonu sağlamaktadır.

3) Double spin, buffy coat sistemi

İlk buffy coat prosedürüne ikinci bir soft spin eklemek, trombositleri kırmızı kan hücrelerinden tamamen izole eder. Tek bir dönüşle, serumda hala önemli miktarda kırmızı kan hücresi bulunur. Başka bir santrifüj için almak onları tamamen uzaklaştıracak ve plazma solüsyonunda neredeyse saf trombositler bırakacaktır.

PRP Enjeksiyonlarının Konsantrasyonunu Etkileyebilecek Faktörler

PRP için santrifüj işleminin son ürününü etkileyebilecek birkaç faktör vardır. Klinisyenler, tüm PRP prosedürünü tam olarak anlamanın yanı sıra, hastanın normal kan ve trombosit seviyeleri, santrifüj yöntemi ve trombosit aktivasyonu için katkı maddelerinin kullanımı gibi spesifik değişkenleri de dikkate almalıdır.

1) Hastanın kan bileşimi

Tam kanda bulunan trombosit sayısı hastadan hastaya değişebilir. Bir kişinin trombosit üretimini ve işlevini etkileyen belirli bir tıbbi durumu varsa, PRP tedavisi onlar için etkili olmayabilir. Bu nedenle, bir hastanın PRP tedavisini etkileyebilecek bağışıklık sorunları ve kanama bozuklukları olup olmadığını öğrenmek için bir konsültasyon yaptırmak önemlidir.

2) Döndürme hızı ve süresi

Santrifüjleme için standart bir protokol yoktur ve klinisyenler uygulamalarında neyin işe yaradığına bağlı olarak kendi yöntemlerini benimseyebilirler. Bununla birlikte, kan örneğinin döndürülme hızının trombositlerin ve kan hücrelerinin ayrılmasını etkileyebileceğini not etmek önemlidir. Bu durum santrifüjleme kuvveti ve hızına bağlıdır.

3) Pıhtılaşma önleyici maddelerin eklenmesi

Kan proteinlerini ve trombositleri aktive etmeye yardımcı olmak için bazı klinisyenler, büyüme faktörlerinin rejeneratif özelliklerini geliştirebilen bileşikler eklemeyi de seçebilirler. Ekleyebilecekleri katkı maddelerinden bazıları, hazırlama işlemi sırasında kanın pıhtılaşmasını önleyecek antikoagülan maddelerdir. Trombin ve kalsiyum klorür gibi bazı bileşikler, PRP enjeksiyonunun iyileştirici faktörlerini artırmak için trombosit aktivasyonunu uyarabilir.

PRP Kiti Neden Bu Kadar Popüler Oluyor?

PRP büyüme faktörü enjeksiyonlarının şaşırtıcı terapötik etkileri, yumuşak doku yaralanması ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları olan bireylerde ağrı kesici sağlamak, eklem fonksiyonunu eski haline getirmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için giderek daha fazla kullanılmasını sağlamıştır. Bu prosedürün tedavi edilmesine yardımcı olabileceği yaygın yaralanmalardan bazıları şunlardır:

  • Diz osteoartrit gibi eklem koşulları

  • Tenisci dirseği

  • Ayak bileği ağrısı

  • Diskojenik ağrı ve dejeneratif disk hastalığı

  • Akut veya kronik kas yaralanmaları

  • Yırtık kas ve diz bağları

  • Yaralı diz, diz burkulmaları

  • Kronik tendon yaralanmaları

  • Siyatik gibi sinir yaralanmaları

PRP, klinik uygulamanın yanı sıra yüz gençleştirme ve saç dökülmesi tedavisi için birçok estetik uygulamada da sunulmaktadır.

bottom of page